‘Krapte op IT-markt neemt fors toe’

Door Bastiaan Vercouteren

De krapte op de IT-markt is het afgelopen jaar fors toegenomen. Hoewel het aantal IT’ers aan de onderkant is gegroeid, is het totaal aantal IT’ers afgenomen en de vraag alleen maar harder gestegen. Voor elke 26 vacatures is één junior IT’er beschikbaar en voor elke 16 vacatures één IT’er op midcareer niveau. De krapte lijkt daarmee terug op het niveau van de topjaren 2006/2007.

Dit blijkt uit cijfers van de IT Labour Market Monitor 2017 Netherlands dat is opgesteld door Intelligence Group en recruitmentorganisatie Sterksen.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal IT-professionals in 2016 met 3 procent is afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Wel was er een groei in het aantal junior IT’ers (+11 procent) en nam het aantal zelfstandige IT’ers toe (+3 procent). Ook het aantal IT’ers dat actief werkzoekend is, nam af met 2 procent. Hier was wel opnieuw een stijging te zien onder de juniors, de zelfstandigen en (gelukkig!) ook vrouwelijke IT’ers.

70 procent meer IT-vacatures

De daling van het aantal beschikbare IT’ers komt bovenop de stijging van de vraag naar IT’ers. Hoewel de stijging het afgelopen jaar iets minder scherp was (3 procent) neemt hij al jaren onafgebroken toe. Het aantal IT-vacatures steeg tussen 2012 en 2016 met maar liefst 70 procent.

De krapte op de IT-markt is daarmee compleet en vertoont weer overeenkomsten met de jaren 2006 en 2007. De krapte is het grootst in de Randstad en Noord-Brabant, waar de vraag naar IT’ers vier tot zeven keer het aanbod overstijgt.

De grote vraag naar IT’ers bleek eerder ook al uit cijfers van Monsterboard. In 2016 werden er in totaal 204.000 IT-gerelateerde vacatures geplaatst. Wel zag Monsterboard een (lichte) toename in het aanbod van werkzoekenden dat een IT-baan zocht, zoals te lezen valt in het Monster Year Report 2016-2017.

Uit de IT Labour Market Monitor blijkt dat vooral de vraag naar Software Engineers onverminderd groot is, op bescheiden afstand gevolgd door de vraag naar Java-developers en PHP-programmeurs. De grootste groei was te zien in systeemontwikkelaars (toename 75 procent) en professionals in ‘sql dba’ (+46 procent).

Lees ook: Omscholen naar ICT in 11 maanden

Wel is er goed nieuws aan de onderkant van de IT-markt, aangezien de populariteit van IT-studies toeneemt. Het afgelopen jaar nam het totaal aantal IT-studenten met 12 procent toe en vergeleken met 2012 is het aantal nu zelfs 45 procent hoger.

IT’ers werven

Wie IT’ers wil werven, doet er volgens het rapport van Intelligence Group en Sterksen goed aan om de inhoud van de functie duidelijk te beschrijven. IT’ers hechten waarde aan helderheid over de functie-inhoud, de werkgever en het salaris. Ook wil men weten hoe de baan zich verhoudt tot het opleidingsniveau.

Een goed salaris is voor de meeste IT’ers nog altijd een belangrijke factor om ergens aan de slag te gaan. Vooral voor senior IT’ers is dit een belangrijke voorwaarde. Junior IT’ers hechten daarnaast ook veel waarde aan de sfeer op het werk, zoals bij het werven van millennials vaker een rol speelt.

Lees ook: Is een hoger salaris de oplossing voor schaarste?

Verder hechten IT’ers op alle carrièreniveaus veel waarde aan de mogelijkheid om thuis te werken, maar vooral de senior IT’ers. Meer dan de helft vindt dat belangrijk.

Meer weten?

Benieuwd naar de volledige uitkomsten van het onderzoek? Het rapport is hier kosteloos te downloaden

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>