Ontwikkelingen arbeidsmarkt 2016-2017

Door Bastiaan Vercouteren

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zien er gunstig uit. Dat blijkt uit de cijfers die te lezen zijn in het Monster Year Report dat dit jaar weer door Monsterboard is uitgebracht. Zowel de werkgelegenheid als het vertrouwen van ondernemers en consumenten lieten opvallend positieve cijfers zien.

Enkele highlights uit het rapport:

Aantal vacatures stijgt al ruim drie jaar op rij

In 2016 nam het aantal vacatures opnieuw flink toe. Eind 2016 waren er 26 duizend meer dan het jaar ervoor. Het aantal vacatures stijgt nu al 14 kwartalen op rij.

Grootste banengroei sinds 2008

Ook de ontwikkeling van het aantal banen zit in de lift. Op de arbeidsmarkt nam het aantal banen in een jaar tijd toe met 138 duizend. Dat is de grootste stijging sinds 2008. De positieve ontwikkeling komt vooral door flexibele banen.

Scherpe daling werkloosheid

Met de stijging van het aantal banen daalde ook de werkloosheid. In januari 2017 kwam het aantal voor het eerst sinds 2012 weer onder de half miljoen.

Groei Europese arbeidsmarkt

De werkloosheid in Nederland bedraagt nu 5,3% van de beroepsbevolking. Nederland doet het wat dat betreft goed vergeleken met omringende landen. Duitsland kende eveneens een sterke daling, maar heeft met 6,1% relatief nog wel meer werklozen dan Nederland. In Frankrijk daalde de werkloosheid voor het eerst sinds lange tijd onder de 10%.

Vertrouwen neemt toe

De positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in de economie blijken ook uit het toegenomen vertrouwen van ondernemers en consumenten. In maart 2017 steeg het consumentenvertrouwen zelfs naar het hoogste punt in tien jaar tijd.

Ook ondernemers zijn positief gesteld over de economie en arbeidsmarkt. Zij verwachten onder meer dat het aantal vacatures op de in 2017 verder zal stijgen. Er heerst vooral veel optimisme in de bouwsector.

56 miljoen vacatures bekeken

De groei van de arbeidsmarkt is ook terug te zien in de cijfers van Monsterboard. Monsterboard kreeg in 2016 gemiddeld zo’n 1,5 miljoen bezoeken per maand die samen zo’n 4,7 miljoen vacatures bekeken per maand.

In totaal werden op Monsterboard in 2016 56 miljoen vacatures bekeken. Er werden daarnaast ruim 300 duizend nieuwe cv’s geplaatst in 2016. Dat is een gemiddelde van 25 duizend nieuwe cv’s per maand en een toename van 7,5 procent ten opzichte van 2015.

Administratieve en financiële banen meest gezocht

Net als het jaar ervoor werd er in 2016 het meest gezocht naar administratieve banen. Ook was er veel vraag naar banen in de accounting/financieel en installatie/productie/R&D. De vraag naar IT-banen steeg ten opzichte van het jaar ervoor.

De millennials komen eraan

Van de banenzoekers op Monsterboard behoorde bijna een kwart (24 procent) tot de zogeheten millennials (onder de 35 jaar). Dat was meer dan het aantal banenzoekers tussen de 35 en 45 jaar.

Ontwikkeling mobiel gebruik

Opvallende ontwikkeling in het zoeken naar banen is dat het steeds meer mobiel gebeurt. Bijna de helft van de bezoeken aan Monsterboard (42%) werd in 2016 gedaan met een mobiel apparaat. Het jaar ervoor was dat nog 36% en in 2013 slechts een kwart.

MonsterYR2017-2Meer over de ontwikkelingen op arbeidsmarkt?

Wil je meer weten over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in 2016 en 2017 en de groei van de werkgelegenheid?

Download hier gratis het Monster Year Report.

Naast de groeicijfers geven experts ook hun visie op de trends op de arbeidsmarkt.

Zoals mobile expert Brechtje de Leij die uitlegt waarom bedrijven hun klanten kwijtraken als ze geen goede mobiele strategie ontwikkelen.

 

 

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>